Programma
5. Wonen & Leefomgeving
Dhr. M.J.P. Jansen, dhr. H.M.A. Pero en dhr J.G.M.W. Pernot
Realisatie
bedragen x € 1.000
Begroot v.s. Realisatie
Relevante beleidsnota’s
Relevante beleidsnota's in dit programma
- Wet ruimtelijke ordening (Wro)
- Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
- Omgevingswet (nog niet in werking getreden)
- Gemeentelijke Structuurvisie (wijziging 2015)
- Structuurvisie Nederwetten
- Structuurvisie Gerwen
- Intergemeentelijke structuurvisie Rijk van Dommel en Aa (september 2011)
- Welstandsnota
- Reclamenota
- Nota Grondbeleid 2012-2018
- Mobiliteitsvisie (december 2017)
- Regionale Agenda Wonen, provincie Noord-Brabant, 2017.
- Afsprakenkader Wonen 2017, Stedelijk Gebied Eindhoven, 2017.
- Addendum Sectorale Structuurvisie Wonen (Woonvisie) 2013-2020, november 2016.
- Prestatieafspraken 2017-2021, maart 2017
- Prestatieafspraken 2018, november 2017
- Woningbouwprogrammering, september 2017
- Vaststellingsovereenkomst met Helpt Elkander, maart 2017.
- Programma Woonwagenlocaties 2018-2022
Wat wilden we bereiken?
5. Wonen & Leefomgeving
Tabel 'wat wilden we bereiken?'
Missie/visie | Collegeprogramma | 2017 resultaten in programmabegroting |
---|---|---|
Passende huisvesting voor verschillende | Adequate bestemmingsplannen | Conform de plancyclus worden in 2017 een aantal bestemmingsplannen geactualiseerd. Waarbij bepalingen uit de Verordening ruimte worden opgenomen. |
Herfasering Nuenen-West | Er zal een herijking plaatsvinden van Nuenen-West. Dit heeft betrekking op de inrichting van het plan en de financiële afspraken (nieuwe Samenwerkingsovereenkomst overeen te komen en bestemmingsplan op te stellen). | |
Nota grondbeleid | In 2017 wordt gestart met de actualisatie van de Nota grondbeleid. | |
Prestatieafspraken | Jaarlijks worden er prestatieafspraken gesloten met de in Nuenen werkzame corporaties (HelptElkander, Woonbedrijf en WoonInc.) | |
Actualisatie Woningbouwprogramma | In 2017 vindt een actualisatie van het woningbouwprogramma plaats. | |
Normaliseren woonverblijven Sintigemeenschap |
Wat hebben we ervoor gedaan?
5. Wonen & Leefomgeving
Beheer gebouwen en gronden
Oude Landen
De gemeente is eigenaar van begraafplaats Oude Landen. Op die locatie wil een ondernemer graag een klein crematorium vestigen. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hieraan is in 2017 gewerkt, er is een Concept-voorontwerp bestemmingsplan gemaakt.
Dorpswerkplaats
De gemeente heeft in 2017 de Dorpswerkplaats in eigendom gekregen. Met het bestuur van de Dorpswerkplaats is een erfpachtovereenkomst gesloten zodat het gebouw nu gedurende 30 jaar de verantwoordelijkheid is van het bestuur.
5. Wonen & Leefomgeving
Ruimtelijke ordening
Ruimtelijke plannen
Het publieke kader waarbinnen dit programma plaatsvindt, zijn bestemmingsplannen en structuurvisies.
In 2017 zijn de volgende bestemmingsplannen vastgesteld: Mauritsgaarde 4, Voirt 55, Nederwetten, partiële herziening Nuenen-Centrum (uitvaarthuis); Uitbreidingsplan Nuenen-West (uitwerkingsplan 2), Kapperdoes.
De volgende bestemmingsplannen waren in 2017 in voorbereiding: Buitengebied, Landgoed Gulbergen, Eeneind, Gerwen ZO, Emmastraat, Crematorium Oude Landen, Hoekstraat/Eikelkampen, Kerkstraat 3 - 5- 7, Kerkakkers, Nuenen Zuid Oost, Uitbreidingsplan Nuenen-West (uitwerkingsplan 3), Herijking Nuenen-West, Olen 22a, Ruimte voor Ruimte Rullen ong.
Invoering Omgevingswet
De Omgevingswet is, met het oog op duurzame ontwikkeling, gericht op:
- het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit, en;
- het doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving ter vervulling van maatschappelijke functies.
Het Rijk heeft besloten dat de Omgevingswet later in werking treedt dan aanvankelijk gedacht. Inwerkingtreding wordt nu verwacht in 2021.Vooruitlopend op de wet wordt wel gestart met experimenteren met het zaakgericht, zoals vroegtijdige participatie bij projecten en integraal werken.In 2017 is aan de hand van een Implementatieplan gewerkt aan kennisverwerving bij de medewerkers. In een aantal workshops zijn de doelen van de wet en de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel uitgelegd. Vanuit de Dienst Dommelvallei worden de ontwikkelingen op ICT-gebied gevolgd.
Het nieuwe bestemmingsplan voor 'Nuenen-West' is aangemeld in het kader van de Crisis- en herstelwet als plan om mee te experimenteren vooruitlopend op de Omgevingswet.
Op 28 september 2017 is bij raadsbesluit de Integrale Strategie Ruimte (ISR) vastgesteld. De ISR verwoordt de gezamenlijke ruimtelijke ambitie van de gemeenten die samen de Metropoolregio Eindhoven vormen. Als zodanig vormt de ISR ook een bouwsteen voor de gemeentelijke Omgevingsvisie.
Landgoed Gulbergen
In 2017 heeft Attero een nieuwe ontwikkelvisie opgesteld voor de ontwikkeling van het Landgoed Gulbergen. Deze ontwikkelvisie is gezamenlijk met de Metropool Regio Eindhoven en de gemeenten Nuenen, Geldrop-Mierlo, Eindhoven en Helmond tot stand gekomen. Deze ontwikkelvisie vormt de basis voor de uitvraag naar derde partij die de ontwikkeling en exploitatie van het landgoed op zich gaat nemen.
Vergunningen en toezicht
Er zijn 119 vergunningaanvragen en 53 sloopmeldingen behandeld. Er zijn 27 adviezen op principeverzoeken uitgebracht. Er is één keer is afgeweken van een negatief welstandsadvies.
5. Wonen & Leefomgeving
Bouwgrondexploitatie
Rekenrente
De rekenrente is vanaf 1-1-2017 1,41%. Als gevolg van het Besluit Begroting Verantwoording voor provincies en gemeenten (BBV) moet deze rekenrente jaarlijks opnieuw worden bepaald. De rente is conform het BBV herberekend op basis van de jaarrekeningcijfers naar 1,11% en zo verwerkt in de jaarrekening.
Grondprijsbeleid
Het Kader grondprijzen en exploitatiebijdragen 2018 is in december 2017 door de raad vastgesteld en geldt vanaf 1-1-2018. Dit kader passen we toe bij de gemeentelijke uitgifte van (bouwrijpe) grond in (nieuwe) grondexploitaties en projecten, maar ook bij de gemeentelijke medewerking aan ontwikkelingen op particulier grondeigendom. Dit kader wordt jaarlijks geactualiseerd en indien nodig herzien.
5. Wonen & Leefomgeving
Wonen en bouwen
Nuenen is een prachtige gemeente om in te wonen: groen, dorps en ruim en nabij de stedelijke voorzieningen in Eindhoven. Hiermee trekken we ook gezinnen van buiten de gemeente, o.a. in Nuenen-West. We zien in het Addendum op de Woonvisie uit 2016 een aantal ontwikkelingen waar het woonbeleid op dient in te spelen. Dit is vooral de vergrijzing: er zijn in de gemeente steeds meer oudere en kleinere huishoudens, terwijl de Nuenense woningvoorraad vooral veel ruime grondgebonden woningen telt. Het is dus zaak de woningvoorraad toekomstbestendiger te maken, onder meer met het oog op senioren en met het oog op de zorgvraag. Verder is het voor jongeren/starters lastig de koopmarkt te betreden door de samenstelling van de woningvoorraad en de aantrekkende woningmarkt en is de sociale huurmarkt krap. In de woningbouwprogrammering prestatieafspraken en ander beleid werken we aan deze issues.
Woonwagens
Het eigendom en beheer van de woonwagens en standplaatsen gaat over naar Helpt Elkander. Dit geldt voor de locaties Bosweg en Kremersbos. De gemeente blijft dan nog eigenaar van twee standplaatsen op Eeneind.
Wonen
In 2017 zijn belangrijke stappen gezet op het gebied van wonen in Nuenen. Vooral het regionale Afsprakenkader Wonen dat met 9 gemeenten in het Stedelijk Gebied Eindhoven is vastgesteld (ook in de Nuenense gemeenteraad) speelt hierin een belangrijke rol, samen met de Brabantse Agenda Wonen van de provincie. In het Afsprakenkader is de positie van woningbouw in project Nuenen-West geborgd als een van de negen majeure projecten in de regio. Ook is in regionaal verband het project Gerwen-Zuidoost afgestemd.
Verder is de focus door de provincie en in regionaal verband gelegd op het sturen op het toevoegen van kwaliteit (in het verleden werd vooral gestuurd op aantallen). De komende jaren is meer ruimte voor inbreiding en transformatie, waarmee in de kernen van onze gemeente in de lokale vraag kan worden voorzien. We zijn met corporaties, en vooral Helpt Elkander, in gesprek over diverse locaties in Nuenen.
Bij de Structuurvisie die momenteel wordt ontwikkeld voor Nuenen-Zuid wordt het wonen nadrukkelijk meegenomen en we zijn met ontwikkelaars in gesprek over een aantal andere locaties in onze gemeente.
In 2017 is de woningbouwprogrammering herijkt (jaarlijks terugkerend).
Verder zijn we in 2017 gekomen tot prestatieafspraken met de corporaties (kaderafspraken en afspraken voor 2017 zijn getekend in maart 2017). In november 2017 zijn afspraken gemaakt over 2018. Dit eis een continu/jaarlijks proces.
In 2017 zijn ruim 90 woningen opgeleverd (55 huur en 38 koop). Aan de Kerkstraat in Nuenen opende Savant van Lenthof haar deuren (30 huurappartementen voor mensen met dementie). 25 vrije sector huurwoningen werden opgeleverd aan de Weverstraat. Verder werden onder meer 24 koopwoningen opgeleverd in Nuenen-West.
Stand van zaken project Luistruik
Tot nu toe zijn er 205 woningen gerealiseerd, waarvan 104 sociale huur appartementen, 30 huurwoningen, 33 luxe koopappartementen en 38 grondgebonden koopwoningen. Voor het resterende deel van het plangebied Luistruik is door het college het programma eind 2017 aangepast. In de vervolgfase worden ca. 140 wooneenheden gerealiseerd in de vorm van huurappartementen, luxe koopappartementen en grondgebonden koopwoningen. Eind 2017 is door de raad een aangepaste grondexploitatie vastgesteld waardoor nieuwe afspraken met de VOF kunnen worden gemaakt.
Stand van zaken project Nuenen-West
De herijking van Nuenen-West is in 2017 afgerond.
In het plan is in 2017 het eerste bouwveld (Bouwveld A) geheel afgerond. Momenteel is het tweede bouwveld (bouwveld C) in aanbouw. In het totaal zijn er 106 woningen gerealiseerd waarvan 24 sociale huurwoningen. In 2017 is een begin gemaakt aan de uitwerking van Bouwveld D en is het uitwerkingsplan vastgesteld. Daarmee wordt ontwikkeling conform de planning (minimaal 80 woningen per jaar) mogelijk gemaakt.
Sinti-locaties
Helpt Elkander neemt de Sinti-locaties in eigendom en beheer over van de gemeente. Met Helpt Elkander worden nog nadere afspraken gemaakt voor deze overdracht. De raad heeft € 1.150.000 beschikbaar gesteld voor het op orde brengen van de woonvoorzieningen en € 1.410.000 voor de openbare ruimte.
Bijdrage verbonden partijen aan dit programma.
In onderstaande tabel zijn de baten en lasten opgenomen die aan het programma zijn verbonden. De bedragen in onderstaande tabellen moeten vermenigvuldigd worden met € 1.000,-.
Zowel de baten als de lasten worden als positieve bedragen weergegeven. Het saldo wordt weergegeven als negatief als er meer lasten zijn dan baten en als positief als er meer baten zijn dan lasten.
Wat heeft het gekost?
Omschrijving | Begroting voor wijziging | Begroting na wijziging | Realisatie | Saldo | |||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten | 28.731 | 19.765 | 18.214 | -1.551 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lasten | 25.489 | 21.042 | 11.561 | 9.481 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Mutaties eigen vermogen | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Toevoegingen | 4.247 | 612 | 446 | -165 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Onttrekkingen | 5.369 | -6 | 101 | -107 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Saldo reservemutaties | 1.121 | -618 | -346 | 59 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Totaal saldo baten en lasten | 2.121 | -659 | 6.999 | 7.658 |